Skip to main content

تاثیر ارز بر پیکره اقتصادی: از نوسانات تا راهکارها

آبان 07, 1403

امروزه، نوسانات اقتصادی و شرایط ناامنی مالی به یکی از واقعیت‌های اجتناب‌ناپذیر زندگی تبدیل شده است. در این شرایط، افراد به دنبال راه‌هایی برای حفظ و افزایش دارایی‌های خود هستند. سرمایه‌گذاری در طلا و ارز به‌عنوان دو پناهگاه سنتی در برابر بحران‌های اقتصادی، توجه بسیاری را به خود جلب کرده است و راهکاریست برای افرادی که می‌خواهند در برابر نوسانات بازار، از کاهش ارزش پول ملی خود محافظت کنند. در این مقاله، به بررسی دلایل افزایش تمایل مردم به سرمایه‌گذاری در طلا و ارز در شرایط ناامنی اقتصادی و تأثیرات این روند بر بازارهای مالی و اقتصادی خواهم پرداخت.
در دنیای امروز باوجود تنش‌های سیاسی و نظامی، خاورمیانه در کانون توجه جهانیان است و تحولات آن تأثیر عمیقی بر اقتصاد جهانی به‌ویژه قیمت طلا دارد چرا که قیمت طلا متأثر از بازار جهانی است و در این شرایط مردم برای حفظ دارایی‌های خود به سرمایه‌گذاری‌های سریع المعامله در بازار و کالاهای باارزش همچون طلا روی آورده‌اند؛ لذا افزایش سرمایه‌گذاری در طلا باعث افزایش تقاضا و در نتیجه افزایش قیمت آن می‌شود که به‌مراتب تأثیرات مستقیمی بر کاهش ارزش پول ملی، شاخص‌های بورسی و تحولات اقتصادی خواهد داشت. به دلیل آنکه افزایش این نوع سرمایه‌گذاری باعث خروج سرمایه از بازارهای سهام و سایر دارایی‌ها خواهد شد و منابع به‌جای سرمایه‌گذاری در تولید و صنعت، به سمت دارایی‌های غیرمولد سوق داده می‌شوند.
بر خلاف طلا، قیمت ارز متأثر از بازار داخلی است. افزایش سرمایه‌گذاری در ارز می‌تواند تأثیرات عمیقی بر بازارهای مالی و اقتصادی داشته باشد، از تقویت ارزش دلار گرفته تا نوسانات در بازارهای سهام و تأثیر بر سیاست‌های اقتصادی.
به‌عنوان یک ایرانی همیشه دغدغه کاهش ارزش ریال به‌ویژه در شرایطی که سرمایه‌گذاری در دلار افزایش‌یافته را داشته‌ام که چگونه می‌تواند تأثیرات عمیقی بر اقتصاد کشورم بگذارد.
برای شروع به موضوعی اشاره خواهم کرد که در تمامی صحبت‌ها و مقاله‌هایم آن را مطرح می‌کنم و آن هم مسئولیت دولت‌ها در بسترسازی است. این وظیفه دولت‌ها است که با ایجاد بسترهای باز و افزایش شفافیت در بازار ارز، بر قیمت ارز کنترل داشته باشند. در اولین قدم دولت می‌تواند با تنظیم نرخ بهره و دیگر ابزارهای پولی، به کنترل تورم و تأثیر بر نرخ ارز کمک کند. درگذشته عموم مردم به دلیل نداشتن تخصص کافی در صنایع و دانش لازم از بازار مالی و بالابودن نرخ بهره، پول‌های خود را در بانک‌ها پس‌انداز می‌کردند. بدین معنا که با ایجاد جذابیت سپرده گذاری برای مشتری، افراد به جای صرف هزینه های غیر ضروری به پس انداز روی می آورند، در نتیجه هم مردم برای امرارمعاش به سراغ تجارت که علم آن را نداشتند نمی‌رفتند و هم بانک‌ها با داشتن اعتبار کافی می‌توانستند تسهیلات لازم برای صنایع و توسعه زیر ساخت‌ها را فراهم کنند. بنابراین کشور و جامعه دچار ناامنی اقتصادی نمی‌شد.

برای مطالعه کامل این مقاله را دانلود نمایید .